Klimaatambassadeur in de spotlights: Noor Aghina
Noor Aghina is sinds 2017 werkzaam als projectontwikkelaar bij Synchroon. Haar focus ligt op het creëren van toekomstbestendige stedelijke gebieden en ze heeft de rol van klimaatambassadeur op zich genomen. Hierdoor probeert zij haar collega’s en de vele partners waar Synchroon mee werkt te activeren om duurzaamheid in ieder plan mee te nemen.
‘’Duurzame bouw ontstaat door het gesprek aan te gaan met de keten. Je moet investeren in de verbinding en constant zoeken naar nieuwe mogelijkheden,” zegt klimaatambassadeur Noor Aghina, projectontwikkelaar bij Synchroon, die met een aanstekelijke passie voor duurzaamheid haar stempel drukt op de bouwwereld.
Hoe zie jij de rol als klimaatambassadeur?
Als projectontwikkelaar bij Synchroon ligt haar focus op het creëren van toekomstbestendige stedelijke gebieden, zoals Wisselspoor in Utrecht en het Swanda Driehoek project in Zevenhuizen. Maar als klimaatambassadeur gaat haar werk verder dan alleen projectontwikkeling. Noor probeert binnen haar organisatie bewustzijn te creëren over duurzaamheid en innovatie. Ze stelt middelen beschikbaar, helpt collega's om buiten de waan van de dag te denken, en zorgt ervoor dat duurzaamheid niet slechts een bijzaak is. “Vaak worden erin plannen maar 1 alinea of hoofdstuk aan duurzaamheid geweid, ik zorg dat het in ieder hoofdstuk en iedere fase goed doordacht wordt aangepakt,” stelt Noor vastberaden.
Waarom ben je klimaatambassadeur?
“Duurzaamheid is mijn passie,” zegt Noor. Haar gedrevenheid komt voort uit haar wens om circulaire en CO2-arme oplossingen in de bouwsector te verankeren. Ze is vastberaden en laat zich niet ontmoedigen als iets niet meteen lukt. “Ik blijf doorvragen en samen met aannemers en ketenpartners zoeken naar oplossingen.” Zo weten we nu dat we in het voortraject al bepaalde keuzes moeten maken, zodat we in de uitvoering veel minder uitstoot hebben. Dat is ontstaan uit een gesprek met een leverancier, vertelt Noor met stralende ogen.
Wat is jouw droom?
“Ik droom van een bouwwereld waarin duurzame innovatie de norm is en waar bedrijven als Synchroon hun ambitieuze duurzaamheidsbeleid nog verder kunnen uitbreiden,” vertelt Noor. Ze ziet voor zich dat iedereen, van de architect tot de betonleverancier, betrokken is bij het verminderen van CO2-uitstoot en dat duurzaamheid niet alleen een check box is in besluitvormingsdocumenten, maar een integraal onderdeel van elk ontwerpproces.
Welke uitdagingen zie jij?
De grootste uitdaging voor Noor ligt in het managen van de verwachtingen en het budget. “Als je een aannemer alleen vertelt dat hij CO2-uitstoot moet reduceren binnen een bepaald budget, dan ga je het niet redden.” vertelt ze. Het vraagt om tijd, dialoog, en om samen met ketenpartners tot oplossingen te komen, ook als dat betekent dat je verder de keten in moet gaan met onderaannemers. “We moeten meer tijd investeren in gesprekken, leren van elkaar en soms alternatieve keuzes maken.” zegt Noor. Ondanks de obstakels blijft ze optimistisch: “Je leert ervan en ontdekt steeds nieuwe mogelijkheden.”
Noor’s verhaal is een inspiratie voor iedereen in de bouwwereld. Ze laat zien dat doorzettingsvermogen, samenwerking en een gezonde dosis idealisme de sleutel zijn tot duurzame verandering.