Innovatief en Duurzaam: Lignitec - De Toekomst van Gevelpanelen

“Ons materiaal biedt de mogelijkheid om afval te minimaliseren en is breed toepasbaar; van meubels tot aan gevelpanelen."
Henk Rusting

In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, werken Thomas Liebrand en Henk Rusting aan een revolutionair materiaal dat de bouwsector een flinke duw in de circulaire richting geeft. Hun samenwerking begon op de Bouwbeurs waar voor een producent van houtbewerkingsgereedschappen machines werden gedemonstreerd. Hierna werd gezamenlijk gewerkt aan nieuwe bouwmaterialen en tot zover leidde dit tot veelbelovende resultaten.   

Wie zijn de mannen achter Lignitec?

Thomas Liebrand en Henk Rusting vormen het duo achter een vernieuwend gevelmateriaal dat niet alleen circulair is, maar ook duurzaam en lokaal geproduceerd. Thomas begon met het 3D-printen van houtvezels tijdens zijn studie aan de TU Delft, terwijl Henk na jaren als ICT-projectmanager besloot de overstap te maken naar bouwkunde. Op een beurs ontdekten ze hun gedeelde passie voor duurzame materialen, wat hen leidde tot het ontwikkelen van een revolutionair gevelpaneel. Hun missie? Een oplossing bieden voor de enorme uitstoot en verspilling die traditionele bouwmaterialen met zich meebrengen.

Waarom is dit voor TBI klimaattrein interessant? 

Het gebruik van circulaire en lokaal gewonnen materialen past perfect binnen de visie van de TBI Klimaattrein. "In de bouwindustrie is er een groeiende vraag naar duurzamere oplossingen, zo ook voor materialen," legt Thomas uit. "Onze materialen bieden een circulair alternatief voor traditionele gevelpanelen, zoals aluminium en kunststof, die vaak niet recyclebaar zijn."

Hoe heeft de TBI Klimaattrein jullie verder geholpen?

“Zo’n financiële injectie zoals van de Klimaattrein voelt als een enorme boost,” vertelt Henk enthousiast. "Het gaf ons de ruimte om door te gaan en nog meer te testen." Voor Thomas en Henk was de steun van de TBI Klimaattrein essentieel, niet alleen financieel, maar ook vanwege de waardevolle contacten. “Het is mooi om als startup te zien dat er ambassadeurs zijn die de potentie van het materiaal inzien. Ze staan ervoor open om te participeren in de ontwikkeling ervan en bieden faciliteiten voor het testen van nieuwe producten." benadrukt Thomas.

Tekst gaat verder onder de foto

Wat zijn jullie grootste uitdagingen, nu en in de toekomst? 

Een van de grootste uitdagingen voor het duo is het ontwikkelen van een waterbestendige versie van hun materiaal. Dit is cruciaal voor de toepassing van hun product aan de buitenkant van gebouwen. “We hebben meerdere concepten die we aan het testen zijn, maar zijn er nog niet, al zijn de eerste resultaten veelbelovend." zegt Thomas trots. 

De grootste uitdaging voor in de toekomst is de opschaling van hun product van laboratoriumschaal naar commercieel toepasbare panelen. "We hebben beide een achtergrond in bouwkunde, maar voor het ontwikkelen van een schaalbaar product zijn ook andere disciplines nodig, zoals Process engineers en chemische experts," zegt Henk.

Wat zijn jullie toekomstplannen? 

Hun ultieme droom? "Het zou geweldig zijn als we over een paar jaar langs een gebouw rijden en zien dat onze gevelpanelen daar daadwerkelijk worden gebruikt," zegt Thomas stralend. Met de steun van de Klimaattrein en andere investeerders hopen ze deze droom werkelijkheid te maken.

Over vijf jaar hopen ze hun eigen fabriek te hebben en hun product breed toepasbaar te zien in de markt. "Zonder afnemers is er geen fabriek, dus dat blijft een belangrijke stap," besluit Henk.

Neem contact op met Thomas!

Thomas Liebrand
Lignitec

Stuur artikel door