Bouwen met zeewier
SeaWood is een nieuw biobased plaatmateriaal, dat wordt gemaakt van zeewier en groene reststromen. Samen met J.P. van Eesteren brengt de Klimaattrein de certificering van het materiaal een stap verder, zodat we het nieuwe ‘zeehout’ (hopelijk) snel kunnen toevoegen aan de Greenlist van TBI. Deze ‘Greenlist’ voor een duurzaam assortiment maakt medewerkers, partners en klanten meer bewust van beschikbare duurzame alternatieven.
BlueBlocks heeft een procedé ontwikkeld om plaatmateriaal te maken van zeewier en groene reststromen waarbij geen lijmen, harsen of andere chemische bindmiddelen meer nodig zijn. De naam van het nieuwe materiaal is SeaWood, oftewel: het nieuwe hout uit de zee. Seawood is een 100% biobased plaatmateriaal met een volumegewicht dat 35% lager ligt dan gipsplaat, maar wel vergelijkbare mechanische eigenschappen heeft. Het SeaWood plaatmateriaal is inmiddels al op verschillende eigenschappen getest door TNO. Het levert een bijdrage aan een gezonder binnenklimaat én aan het terugdringen van de CO2-emissies in de bouw.
Met SeaWood Materials draagt BlueBlocks op allerlei manieren bij aan het behalen van de klimaatdoelen van Parijs. In zeewier wordt veel CO2 opgeslagen: 120 kg CO2 per 1000 kg nat zeewier. De toepassing van groen restafval levert door biogene opslag van CO2 een besparing op van 2 ton CO2 per ton restafval. CO2 intensieve, niet recyclebare materialen (zoals chemische bindmiddelen) worden in SeaWood vervangen door duurzame alternatieven. De productie van SeaWood vindt plaats bij lage temperatuur en druk. Ook dat scheelt in de CO2-uitstoot ten opzichte van bijvoorbeeld gipsplaat of MDF. Ook op het gebied van transport wordt CO2-reductie bereikt, onder meer door het lokaal ‘sourcen’ van de benodigde grondstoffen (zeewier en groen restafval) en het lagere gewicht van de platen.