Circulair contract voor architecten
Maak het honorarium van de architect afhankelijk van de kwaliteit van het gebouw en de positieve bijdrage aan de omgeving. Dat krijgt de architect een impuls om extra tijd te stoppen in het slimmer maken van het ontwerp, het vergroten van circulariteit of zelfs het beperken van de bouwopgave. Het lijkt ons een uitgelezen kans om bijvoorbeeld CO2 emissie te beprijzen en onderdeel te maken van de honorariumgrondslag.

Architecten kunnen met een nieuw circulair contract het voortouw nemen in de bouwketen. Hiermee wordt duurzaamheid het uitgangspunt van het contract in plaats van een sluitpost.
We willen aan de hand van concrete kwalitatieve en kwantitatieve impactpunten de aanvullende inspanningen van architecten onderdeel van het contract maken. Zowel financieel als juridisch. Daarmee geven we opdrachtgever en architect middelen om duurzame ambities in het proces te verankeren.
De architecten van Superuse Studios hebben niet stilgezeten. In samenwerking met Copper8 hebben zij eind 2024 een werksessie georganiseerd met negen architecten. Uit deze sessie kwamen waardevolle informatie die samen met informatie van nog 15 andere architecten hebben geleid tot een verzameling van duurzame honorariumcomponenten en -mechanismen die onderdeel zouden kunnen zijn van een contract. Dat betekent dus dat de eerste stappen zijn gezet!
Maar zij gaan verder. Zo wordt er verbinding gelegd met BNA om synergie met de nieuwe DNR te onderzoeken, worden er concrete KPI's uitgewerkt van circulaire impactpunten, zal er een catchy naam worden bedacht, wordt er op juridisch vlak onderzocht naar de aspecten van het contract en wordt er er een bredere bijeenkomst georganiseerd met stakeholders in februari. Het doel is om eind april 2025 een concept honorarium model te kunnen presteren. Kijk, dan doe je wat!