Een eerlijke transitie met een ‘wijkenergiebedrijf’

Er is urgentie om iets aan het klimaatprobleem te doen. Tegelijk groeit de maatschappelijke en politieke weerstand: hoge kosten, opgelegde verplichtingen en technocratische oplossingen ondermijnen het draagvlak. Het kapitalistische systeem is ook dominant in de verduurzaming en winsten die worden geboekt en winsten die worden geboekt, beperken de mogelijkheden om de energietransitie rechtvaardiger te laten verlopen. Hiertegenover staat een enorme beweging van lokale en sociale initiatieven die met elkaar energiecoöperaties vormen, verduurzamen en energierekeningen omlaag brengen en dan ook nog sociale cohesie versterken.

  • Project

    Een eerlijke transitie met een ‘wijkenergiebedrijf’

  • Locatie

    Berg en Dal

  • Opdrachtgever

    Gemeente Berg en Dal

De energietransitie is een kans om te werken aan een inclusieve samenleving. Je kunt er gemeenschapszin mee vergroten, mensen zeggenschap en eigenaarschap geven en geld mee verdienen voor álle burgers. Echter, op het moment dat de overheid investeert in de energietransitie, grijpt ze stelselmatig terug naar marktinstrumenten; in plaats van met sociale vernieuwing aan de gang te gaan. Ons initiatief is erop gericht om dit tij te keren. 

Dit doen we door een wijkenergiebedrijf op te zetten voor en door bewoners waarbij de overwinsten van de opwek van energie worden benut voor de samenleving. Dat kan in de vorm van verduurzamen van de woningvoorraad, aan het werk helpen van mensen en/of landschapsherstel. De organisatie heeft het creatief eigendom, maar maakt assets onverkoopbaar.

Samen met de gemeente Berg en Dal gaan we dit nu verder vormgeven. In de kern Heilig Landstichting is een actieve groep bewoners een warmtenet aan het ontwikkelen en samen met hen gaan we aan de slag om zo’n wijkenergiebedrijf van de grond te krijgen

Stuur project door