Hennep in je muur
Miscanthus, hennep, lisdodde, zonnekroon en sorghum: allemaal gewassen die op Brabantse akkers worden verbouwd. Met hun sterke vezels dragen ze bij aan de verduurzaming van de bouw. Daarnaast bieden ze nieuwe kansen voor de boeren. Door mee te gaan met de TBI Klimaattrein kan Hazenberg garant staan voor de overproductie van biobased materialen van de boeren in de gemeente Maashorst.
Meer van deze track
Met de boeren in de regio heeft Van land naar Pand inmiddels overeenkomsten gesloten voor 160 ha grond, die nu dus beschikbaar is voor het verbouwen van biobased materiaal. De hoeveelheid biobased isolatiemateriaal die daarvan kan worden geoogst staat gelijk aan het isoleren van 900 daken van woningen. Door te switchen naar het verbouwen van biobased producten reduceren de boeren zelf ook CO2 in hun eigen bedrijfsvoering. Van Land naar Pand geeft niet alleen de bouw, maar ook Brabantse boeren een nieuw perspectief: niet stoppen maar over een andere boeg verantwoord verder.
Dit levert niet alleen een flinke besparing CO2 op, het biobased isolatiemateriaal heeft ook een MKI score die minstens de helft is van de MKI score van glas- of steenwol. En niet te vergeten: voor de mensen in de bouw vele malen prettiger om te verwerken.
Van Land naar Pand deelt vanuit het eigen Field Lab graag ervaringen en inzichten om deze manier van gezonde (land)bouw verder te brengen. Neem contact op en breng het Van Land naar Pand initiatief verder in jouw regio!