logo - TBI Klimaattrein
SLUIT

De TBI Tonnenkanonnen

Houten woningen vanuit de fabriek

De fabriek van GeWOONhout (onderdeel van TBI WOONlab) produceert en levert kant-en-klare houten woningmodules voor circulaire houten woningen.

De modules, voor zowel laagbouw- als gestapelde woningen, worden compleet met installaties, keuken, toilet en badkamer geproduceerd en op de bouwlocatie geleverd. Op de bouwplaats ze alleen nog maar te worden gemonteerd. Dat scheelt veel tijd en energie ten opzichte van traditionele woningbouw.

Ook andere HOUTbare woningen

In een huis van geWoonhout zit gemiddeld 20 ton CO₂ opgeslagen, waar een traditionele, in beton gebouwde variant ongeveer 55 ton CO2 uitstoot. Een nettoverschil dus van zo’n 75 ton CO2 per woning. Daar komt bij dat de keuze voor Laminated Veneer Lumber (LVL) het mogelijk maakt om 80 procent minder hout te gebruiken dan alternatieve houtbouwsystemen, waardoor geWOONhout het maximale haalt uit elke omgezaagde boom. Doordat de woningen volledig demontabel zijn, kunnen de onderdelen op de lange duur weer worden hergebruikt. Omdat hout een stuk lichter is dan beton, is er op de bouwplaats ook minder (zwaar) materiaal nodig: ook dat bespaart CO2 én het is prettiger voor de omgeving – minder geluid, minder overlast en impact op de bouwplaats.

Ook andere HOUTbare woningen

GeWOONhout is voortgekomen uit TBI WOONlab, waarin de woningbouwbedrijven van TBI met elkaar samenwerken om vaart te maken met allerlei vernieuwingen en veranderingen die nodig zijn om de woon-vragen van nu te beantwoorden. Binnen WOONlab zijn ook anedre ‘houtbare’ initiatieven ontwikkeld en uitgerold, zoals HOUTbaar LOFT, in samenwerking met The New Makers. De eerste prototypes daarvan zijn gebouwd in Rotterdam. Inmiddels draait geWOONhout op volle toeren. Er zijn onder meer geWOON-hout woningen door Koopmans | TBI gerealiseerd in Hengelo.

Samenwerken met of ideeën voor geWOONhout?

Het gaat geWOONhout niet om leuke tiny houses of dure houten villa’s: juist het maken van gewone, betaalbare houten woningen voor iedereen, op grote schaal: dat is het doel. De ambitie is om op den duur volledig circulaire houten woningen te maken, 100% energieneutraal of zelfs -positief. Daar wordt dus nu hard aan gewerkt,

in samenwerking met TBI WOONlab.

Meer leren?

Betaalbaar biobased van Brabantse bodem!

Lees meer
biobased materialen CO2 reductie Dakisolatie duurzaamheid isolatie