logo - TBI Klimaattrein
SLUIT

De TBI Tonnenkanonnen

Slimmer en schoner funderen

Door het toepassen van slimme software voor het ontwerpen van funderingspalen, weet Voorbij enorm veel CO2 te besparen.

Voorbij Funderingstechniek ontwikkelde eigen moderne software voor parametrisch ontwerpen: BASE FT. Daarnaast introduceerde Voorbij een nieuw, veel schoner betonmengsel voor de palen. Het scheelt al met al tónnen CO2

Met een slim funderingsplan van Voorbij, gemaakt met BASE FT, heb je veel minder palen nodig en dus veel minder beton. Daarbij draaien veel machines van Voorbij al op elektriciteit of ze zijn uitgerust met stage 5 motoren die kunnen draaien op biobrandstof. Tenslotte kan sinds kort een nieuwe, door Voorbij en ABT ontwikkelde cementformule worden toegepast voor prefab heipalen. Door met het mengsel precies binnen de norm te blijven, was het makkelijker voor certificeerders om hun stempel te zetten en daarmee voor het bouwtoezicht om een vergunning te verlenen. Het resultaat: de CO2-voetafdruk is met de nieuwe software en het nieuwe betonmengsel maar liefst 40-44% lager.

BASE FT bevat een applicatie voor het ontwerpen van paalfunderingen, zowel voor op druk als op trek belaste palen. Daarnaast zijn er applicaties voor bouwkuipen met onder andere damwanden en verankeringen. De afgelopen twee jaar werden met deze tools al op meerdere en opgeleverde projecten binnen het Definitief Ontwerp (DO) en/of Uitvoeringsontwerp (UO) besparingen gerealiseerd van 10 tot 20% op de bouwstoffen. De verdere voordelen hiervan waren een verkorting op de bouwtijd, vermindering van de benodigde equipment en verlaging van de emissie-footprint van het ontwerp.

Meer leren?

Betaalbaar biobased van Brabantse bodem!

Lees meer
biobased materialen CO2 reductie Dakisolatie duurzaamheid isolatie