logo - TBI Klimaattrein
SLUIT

Startups, scale-ups en one-offs

Hergebruiksteen maakt snel furore!

De WasteBasedBricks komt eraan! Er zijn inmiddels al heel wat imposante, mooie gebouwen gerealiseerd met deze fraaie ‘herbruik-bakstenen’ van StoneCycling. Dus: fijn dat het team van StoneCycling nu óók met ons meereist! Wie volgt?

StoneCycling heeft een heldere missie: het bevorderen van het (her)gebruik van mooie, planeetvriendelijke bouwmaterialen. Sinds 2010 is StoneCycling er bloedfanatiek mee bezig. Dat levert hele mooie innovaties op, zoals de productlijn WasteBasedBricks®. Prachtige bakstenen, gemaakt van minimaal 60% gerecycled bouwafval, beschikbaar in een imposante reeks aan kleuren en texturen. Stenen en Strips (de WasteBasedSlips®) kunnen ook voor projecten op maat worden gemaakt.

Bouwafval wordt bouwmateriaal

In de TBI Klimaattrein zijn we blij met de innovatiedrang van StoneCycling! Ward: ‘De planeet aarde raakt langzamerhand door haar grondstoffen heen. Tegelijkertijd is puin van bouw-, sloop- en industriële processen één van de grootste afvalstromen ter wereld; in Europa goed voor ongeveer 35% van al het geproduceerde afval. In landen als de Verenigde Staten en China ligt het percentage nog hoger. Daarnaast is de bouwsector verantwoordelijk voor een bijna 40% van alle CO2-uitstoot in Europa. Met WasteBasedBricks pakken we dus heel veel klimaatproblemen tegelijk aan.’

Groot project met JP van Eesteren

Hoeveel precies? Met name op gebied van CO2-reductie was dat nog niet helemaal zeker. De TBI Klimaattrein sponsort daarom een Life Cycle Analysis, waarmee de exacte CO2-waarden kan worden berekend. Ondertussen worden de WasteBasedBricks® al op allerlei plekken ingezet, onder andere door JP van Eesteren. Samen met StoneCycling plaatste JP maar liefst 15.000 m2 ‘afvalstenen’ in drie enorme gebouwen op het project 5TRACKS. Ward: ‘Deze steenstrips moesten superduurzaam zijn, maar ook heel aantrekkelijk in uitstraling.’

Op naar de biobased-tegel!

Met de WasteBasedBricks konden we die vragen prima beantwoorden. De combinatie met WasteBasedSlips® zorgt er bovendien voor, dat werkvoorbereiders en inkopers veel mínder materiaal hoeven te bestellen.’ Er wordt nu door StonceCycling gewerkt aan volgende innovaties, onder andere de losmaakbaarheid van de WasteBasedBricks® en het op de markt brengen van een ‘groeitegel’: de BioBasedTile®. Dat is een tegel die groeit zoals koraal en die dus niet hoeft te worden gebakken. De BioBasedTile® is daarmee een mooi staaltje van biomimicry: het kopiëren van de natuur. De technologie is afkomstig van het Amerikaanse Biomason, met wie StoneCycling samenwerkt.

Meer leren?

Bouwen met zeewierplaten

Lees meer
biobased CO2 reductie Hout Materialen Restafval Verduurzaming Zeewier