logo - TBI Klimaattrein
SLUIT

Startups, scale-ups en one-offs

Ruim je footprint op met Nieuw Groen

Het idee van Nieuw Groen is in feite supersimpel: als iedereen zijn of haar eigen CO2-uitstoot nou eens opruimt, gaat het écht hard met de gang naar Parijs. Hoe pragmatisch! We zijn dus blij met Nieuw Groen aan boord van onze TBI Klimaattrein. Vooral omdat het initiatief zéér goed en wetenschappelijk onderbouwd is: je ziet direct wat je kunt doen en hoeveel CO2 je daarmee opruimt. Nieuwe groen-initiatieven en samenwerkingen zijn welkom!

Welkom aan boord, Nieuw Groen! We zijn heel blij met deze sociale onderneming die iedereen helpt om op een eenvoudige manier het teveel aan CO2 in de atmosfeer op te ruimen. Je kunt je eigen CO2-voetafdruk hiervoor als uitgangspunt nemen, als particulier of bedrijf. Deze kun je snel en gemakkelijk berekenen met de tool op de website van Nieuw Groen. Vervolgens kun je zelf kiezen welk groen-initiatief in de buurt CO2 voor jou gaat vastleggen. Opruimen maar!

Nieuw Groen - Voedselbos Eerbeek - TBI Klimaattrein

Hoe werkt Nieuw Groen?

Op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten berekent Nieuw Groen de hoeveelheid CO2 die (over een periode van 20 jaar) wordt vastgelegd door zorgvuldig geselecteerde Nederlandse, groene initiatieven: voedselbossen, notenboomgaarden en agro-forestry initiatieven op biologische bedrijven. Een deel van de afgevangen CO2 kun je kopen, als particulier of bedrijf, in de vorm van lokale, carbon removal credits. Daarvoor kun je je restuitstoot, of een deel ervan, als uitgangspunt nemen: dat wat je aan footprint overhoudt als je álles hebt gedaan wat je maar kunt bedenken om zelf CO2 te bepreken. Nadat je hebt afgerekend, ontvang je een uniek certificaat met je (bedrijfs)naam, de hoeveelheid CO2 die je hebt laten opruimen en welk initiatief dat voor jou gaat realiseren. Dat is win-win, want met jouw bijdrage kunnen de groene initiatieven van Nieuw Groen gezond verder groeien! En dus nóg meer CO2 opruimen.

Verantwoord opruimen

Nee, Nieuw Groen levert geen vrijbrieven voor onbeperkt vliegen of Formule 1 racen… ‘Het opruimen van je CO2 is alleen effectief als het hand in hand gaat met het zo veel mogelijk verminderen van je eigen uitstoot’, waarschuwt initiatiefneemster Heleen Klinkert Vadalkar. Van je aankoopbedrag gaat, na aftrek van btw, 80% naar het groene initiatief. Zo draag je direct bij aan de succesvolle start van een groene, klimaatvriendelijke ondernemer. Van de overige 20% bekostigt Nieuw Groen het onderhoud van het platform, de selectie van de groene initiatieven, het monitoren van de CO2-vastlegging door de projecten, de financiële en administratieve afhandeling en communicatie. Eventuele winst wordt door Nieuw Groen ingezet voor het vergroten van haar maatschappelijke impact.

Attentie, medereizigers!

Nieuw Groen komt via de Klimaattrein graag in contact met medereizigers in de TBI Klimaattrein die zich bezighouden met biobased bouwen en groenvoorziening in de woonomgeving: nieuwe groene initiatieven in de bouwwereld dus. Dat is win-win, want omgekeerd brengt Nieuw Groen een uitgebreid en zeer interessant netwerk mee op het gebied van lokale, nature based carbon removal credits, agroforestry, landbouw en voedselproductie. Kom maar door!

Meer weten?

Bezoek de website van Nieuw Groen

nieuw-groen.nl

Meer leren?

Hergebruiksteen maakt snel furore!

Lees meer
CO2 reductie duurzaamheid grondstoffen Recycling steenstrips