logo - TBI Klimaattrein
SLUIT

Startups, scale-ups en one-offs

Van vliegtuig naar Hyperloop

Sinds 2016 is een groep Delftse studenten bezig met het waarmaken van de Hyperloop: een klimaatneutraal, schaalbaar buizensysteem waarin de ‘pods’, zeg maar wagons, snelheden kunnen bereiken van meer dan 1000 km per uur.

Het werk van de Delfste studenten is gebaseerd op een idee dat in 2013 door Elon Musk werd aangedragen: een supersnel transportsysteem waarin voertuigen zich razendsnel door bijna vacuüm buizen voortbewegen. Door de lage luchtweerstand in de buizen kunnen de voertuigen snelheden van meer dan 1000 km/u halen, terwijl ze energiezuiniger, milieuvriendelijker en handiger zijn dan vliegtuigen. Wat er nodig is aan energie, kan worden opgewekt met vernieuwbare bronnen, zoals de zon.

De ontwikkeling van de Delft Hyperloop is opgepakt door een zogenaamd D:Dream team van de TU Delft: een non-profit organisatie om innovaties te stimuleren. Een D:Dream team bestaat elk jaar uit nieuwe mensen. Elk teamlid draagt een jaar lang bij aan de innovatie van de Hyperloop - en daarmee aan zijn of haar eigen persoonlijke ontwikkeling. Daarna wordt alle kennis en ervaring overgedragen aan het volgende team.

Vanaf september 2022 werkt team Delft Hyperloop VII toe naar een spannende uitdaging: het winnen van de European Hyperloop Week (EHW). Het team presenteert dan zes jaar succesvolle innovatie-ervaring, zoals eerder gedaan werd in de SpaceX Hyperloop Pod Competition en de European Hyperloop Week.

Voor 2023 is de ontwikkeling van een volledig zwevende pod één van de doelen: een cruciale stap in het ontwikkelproces. De focus zal liggen op het optimaliseren van de magnetische voortstuwing door de pod van vorig jaar te wijzigen om deze beter schaalbaar te maken.

Meer leren?

Hergebruiksteen maakt snel furore!

Lees meer
CO2 reductie duurzaamheid grondstoffen Recycling steenstrips